Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης χωρίς χρήση του «μαξιλαριού» και το Μάιο

Σταδιακή εξόφληση των οφειλών που σήμερα έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, θα δώσει στους φορολογούμενους μετά τη λήξη της κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha ανάφερε επίσης ότι σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων εκμεταλλεύτηκε στο τέλος του Μαρτίου την καταβολή παρελθόντων οφειλών με την έκπτωση 25%, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα.

Όπως είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το βασικό σενάριο διάρκειας της κρίσης, δεν υπάρχει κανένα θέμα για περικοπές μισθών στο Δημόσιο καθώς και για χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας. Πρόσθεσε δε, ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, μπορεί να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα χωρίς το «μαξιλάρι». Δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «ρίχνουμε σταδιακά τα όπλα στη μάχη και ταυτόχρονα κρατάμε καύσιμα για την επόμενη ημέρα». Επανέλαβε παράλληλα, πως μεσούσης της κρίσης υπάρχει αύξηση δαπανών για «δίχτυ ασφαλείας», αλλά όταν ισορροπήσει η κατάσταση, θα ισχύσει εκ νέου η βασική στρατηγική για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ερωτηθείς για το πλήγμα από την κρίση στην ανάπτυξη, προέβλεψε – με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα – ύφεση 3%- 4%. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το β’ εξάμηνο και να καλύψει ένα μέρος της ύφεσης.

Σχετικά με το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ανέφερε ότι υπάρχει προσδοκία για χορήγηση ρευστότητας στην Ευρώπη, από έναν συνδυασμό μέσων που θα περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος (π.χ. «προληπτική γραμμή»), και κονδύλια από τίτλους που θα εκδοθούν με εγγυήσεις των κρατών-μελών για τη στήριξη της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα έχει τη Δευτέρα και επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.