Standard & Poor’s: Σταθερή στο BB- διατηρεί την αξιολόγηση για την Ελλάδα

Στη βαθμίδα «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poor’s, χωρίς παράλληλα να μεταβάλει τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).

O αμερικανικός οίκος, στο σχόλιο της αναφέρει ότι “οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη μας ότι το δημοσιονομικό μαξιλάρι αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα που απορρέουν από τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας”

Προβλέπει για φέτος ύφεση 8,8% και στη συνέχεια ανάκαμψη της οικονομίας με ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ το 2021, 2,1% το 2022 και 1% το 2023.
Με δεδομένο ότι ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση του σταθερή στο ΒΒ- τονίζει ότι λόγος υποβάθμισης θα είναι μια οικονομική ανάπτυξη σημαντικά ασθενέστερη από ό, τι αναμένει , η οποία θα συρρικνώσει τα δημοσιονομικά αποθεματικά της κυβέρνησηςοδηγώντας σε σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.

Θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα εάν μειωθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Θα μπορούσε επίσης να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις εάν τα NPEs στο εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας συρρικνωθούν σημαντικά, πράγμα που, κατά την άποψη του οίκου, θα ωφελήσει τη νομισματική μετάδοση.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομι-κά αποθεματικά της κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολύ ισχυρή δημοσιονομική του απόδοση, τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας στον ισολογισμό της κυβέρνησης την ευνοϊκή δομή δημόσιου χρέους.

Η θέση χρηματοδότησης της κυβέρνησης ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2020 λόγω του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ (17% του ΑΕΠ του 2019), εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ του 2019) σε επιχορηγήσεις.

Όσον αφορά στη λήξη και το μέσο κόστος των τόκων, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους όλων των κρατών της ΕΕ και όχι μόνο.

Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από το υψηλό εξωτερικό χρέος και το δημόσιο χρέος της χώρας και αμφισβητούν τη νομισματική μετάδοση, δεδομένων των μεγάλων NPEs στον τραπεζικό τομέα.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία να ωφεληθεί ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια από τους πόρους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει επιχορηγήσεις 19,3 δισ. ευρώ έως το 2026 και είναι επιλέξιμη για δάνεια έως 12,7 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα δάνεια μέσω του ταμείου SURE.

Εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία και θα συμβάλουν στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.