Σταθάκης: Άμεση προτεραιότητα ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα

Στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός, με ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου, στη θεματική ενότητα «Υποδομές, Νησιωτικό Περιβάλλον, Ενέργεια και Δημόσια Περιουσία».

«Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα αποτελεί άμεση προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το xειμερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030».

Την ίδια ώρα ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού του υπουργείου, για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος.»

» Στόχος είναι έως το 2030, σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ. Προχωράμε στη θέσπιση νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει, π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα ενισχύσει επίσης τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.