Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2020

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από αύριο οι συζητήσεις με τους θεσμούς, προκειμένου μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς να έχουν κλείσει όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες. Αύριο κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φανεί με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό έχει καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές όσον αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για περιορισμό της διαφοράς στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ, με την τάση να είναι πτωτική. Αύριο επίσης θα δημοσιευτούν και τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο 9μηνο, οπότε θα αποκαλυφθεί το κατά πόσο έχει συνέχεια το φαινόμενο της ενίσχυσης των εσόδων από τον ΦΠΑ παρά τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από τον περασμένο Μάιο.

Η κυβέρνηση θέλει μια θετική αξιολόγηση χωρίς «αστερίσκους» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και μια θετική έκθεση για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη συνέχεια και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs (εκτιμάται περίπου στα 640 εκατ. ευρώ και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο), αλλά και η έγκριση για τη διάθεση μέρους αυτών των κερδών για την τόνωση των επενδύσεων.

Από τις πρώτες ημέρες των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την κοστολόγηση των «θετικών μέτρων» που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι το πακέτο που περιλαμβάνει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό στο 5% του φόρου επί των μερισμάτων, τη νέα φορολογική κλίμακα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το επίδομα για τα νεογέννητα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ.
Οι διαφωνίες

Εκεί που υπήρχαν διαφωνίες είναι ως προς τον επιδιωκόμενο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020, αλλά και για το κόστος των λεγόμενων «αντίμετρων» που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό.
Οι δανειστές αμφισβητούσαν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 640 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την αύξηση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο την αποφυγή του προστίμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.