Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Eλαφρά επιβράδυνση παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Η εξέλιξη θα μπορούσε να ενισχύσει ελαφρώς τις φωνές των «γερακιών» στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι ζητούν ταχύτερη αποδέσμευση από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Καθώς δεν προβλέπεται καμία κίνηση φέτος στο μέτωπο των επιτοκίων, όλοι στρέφουν την προσοχή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 0,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ήταν αυξημένες κατά 1,3% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. Πρόκειται για πτώση κατά 0,1 μονάδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4%.

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν 1,1% και της ενέργειας 1,8%. Εξαιρουμένων των δύο παραπάνω ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 1,2% από 1,1%. Είναι το μέγεθος στο οποίο δίνει περισσότερη προσοχή η ΕΚΤ, θεωρώντας ότι δίνει μία πιο σίγουρη εικόνα, καθώς τρόφιμα και ενέργεια είναι άκρως ευμετάβλητοι τομείς.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πάντως ότι τόσο γενικός πληθωρισμός όσο και ο δομικός παραμένουν σε απόσταση από το στόχο του 2%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.