Στο κόκκινο οι τιμές φυσικού αερίου

Αμείωτες διατηρούνται οι ανησυχίες για την εξέλιξη των τιμών ενέργειας, με την προσοχή των αναλυτών να εστιάζει, για την ώρα, στην ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, του ολλανδικού hub TTF, που συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλό των τελευταίων επτά μηνών.

Μάλιστα, αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έως και στα επίπεδα των 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (MWh), στην περίπτωση μιας πρόωρης διακοπής των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας, σενάριο που πλέον βρίσκεται στο τραπέζι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι οι προμήθειες αυτές πρόκειται να σταματήσουν έτσι κι αλλιώς στα τέλη του έτους μαζί με το συμβόλαιο Ρωσίας – Ουκρανίας, όμως το πρόωρο τέλος θα δυσκολέψει σε έναν βαθμό τις προσπάθειες της Ε.Ε.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνει η αγορά στο τι θα συμβεί μέσα στο 2025, καθώς χωρίς αυτές τις ρωσικές ποσότητες θα είναι πιο δύσκολη από φέτος η αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

«Μια διακοπή του ρωσικού αερίου θα οδηγούσε τις τιμές για τον χειμώνα κοντά στα 50 ευρώ, που είναι και το κατώφλι που καθιστά οριακή τεχνολογία τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή», δήλωσε σχετικά ο Τζέιμς Βαντέλ της Energy Aspects στο Montel.

Συμπλήρωσε δε πως η συνεπαγόμενη άνοδος των τιμών άνθρακα και φυσικού αερίου θα είχε επίσης επίδραση στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά.

Ο Tom Roberts, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Xterna με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος αναλύει ενεργειακά δεδομένα, δήλωσε: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι αυτός ο επερχόμενος χειμώνας» και πρόσθεσε: «Το επίκεντρο φαίνεται να είναι γενικά η γεωπολιτική αυτή τη στιγμή,
ωστόσο αυτές οι χώρες έντασης αερίου καταναλώνουν επίπεδα -ρεκόρ φυσικού αερίου».

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία ακολούθησαν το φυσικό αέριο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος να διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό συνεχίζουν να ρέουν μέσω του σημείου εισαγωγής Sudzha, ακόμη και μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων, την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρώπη έχει απογαλακτιστεί από τις μεγάλες προμήθειες φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς από την έναρξη του πολέμου το 2022, αλλά ορισμένες χώρες -ιδίως η Αυστρία και η Σλοβακία- εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό.

Ο Sudzha είναι πλέον ο μόνος λειτουργικός σταθμός διαμετακόμισης για ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, κατά τη χθεσινή μέρα, η τιμή του
συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Σεπτέμβριο στο ολλανδικό hub κορυφώθηκε στα 42,8 ευρώ/MWh, για να υποχωρήσει στην πορεία της ημέρας στα 41,4 ευρώ/MWh, και να κλείσει στα 40 ευρώ/MWh, αραμένοντας ωστόσο στη «ζώνη» των υψηλών ρεκόρ για τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση -και μάλιστα διαρκείας-, αν εξελιχθεί έτσι, της τιμής του φυσικού αερίου, αναπόφευκτα θα μεταφραστεί στην αγορά χονδρικής ρεύματος, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την αποκλιμάκωση σε σχέση με τις μέρες της μίνι ενεργειακής κρίσης τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για τις 13 πρώτες μέρες του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 122,43 ευρώ/ MWh, έναντι 135,18 ευρώ/MWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Νέες επιδοτήσεις

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς που συνομίλησαν με τη «Ν», εάν οι τιμές χονδρικής συνεχίσουν σε «υψηλές πτήσεις» για το υπόλοιπο του μήνα, κοντά στα 130 ευρώ/MWh, τότε θα επηρεαστούν ανάλογα οι τιμές λιανικής, επαναφέροντας την ανάγκη για εφαρμογή του μέτρου των επιδοτήσεων για ακόμη έναν μήνα.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των επιδοτήσεων και μετά τον Αύγουστο, εάν χρειαστεί.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φιγουράρει, τις τελευταίες μέρες, μεταξύ των ακριβότερων αγορών σε επίπεδο Ευρώπης, καταγράφοντας μέρα προς μέρα τριψήφιο νούμερο στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές χονδρικής και στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, αναφέροντας την Αυστρία στα 98,11 ευρώ/MWh, από 93,12 ευρώ/MWh χθες, το Βέλγιο στα 91,53 ευρώ/MWh από 66,94 ευρώ/MWh, τη Γαλλία στα 82,91 ευρώ/MWh από 45,52 ευρώ/MWh, τη Γερμανία στα 99,74 ευρώ/MWh από 92,06/MWh και την Ολλανδία στα 99,20 ευρώ/MWh από 83,40 ευρώ/MWh.

Η χονδρική σήμερα

Η τιμή της χονδρικής αγοράς ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται για σήμερα στα 145,93 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 33,80% σε σχέση με χθες, ενώ στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας οι τιμές για σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου κυμαίνονται στα 146,57 ευρώ και 134,44 ευρώ,
αντίστοιχα.

Η ζήτηση, σήμερα, καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από ΑΠΕ σε ποσοστό 44,29% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 35,83%, οι εισαγωγές με 9,22% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 6,02%.

πηγή: naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.