Στο τραπέζι νέα κριτήρια για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Α21

Έμμεση κριτική για το γεγονός ότι τα επιδόματα (σ.σ. του ΟΠΕΚΑ, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα τέκνων κλπ) δίδονται μόνο βάση με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία ασκεί η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία δημοσιεύτηκε χθες (26.06.24).

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναφέρει πως «ειδικότερα, σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων. Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων».

Από πλευράς ΤτΕ επισημαίνεται πως «αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής.

Η ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και τα εν εξελίξει μέτρα ενίσχυσης του τεχνολογικού οπλοστασίου των φορολογικών αρχών συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ως εκ τούτου βελτιώνουν τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.