Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις χρεών από το 2ο «κύμα» της πανδημίας

Σχέδιο στήριξης των φθινοπωρινών «θυμάτων» της πανδημίας επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Ήδη προωθείται νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων που θα καταστούν απαιτητές το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και θέσπιση της «μη επιστρεπτέας προκαταβολής», προκειμένου να υπάρξει «ένεση» ρευστότητας και στους επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» αλλά και για όσους θα εμφανίσουν σημαντική επιδείνωση οικονομικών μεγεθών μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

H αναστολή μόνο των φορολογικών υποχρεώσεων που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια του lockdown -και οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ- δεν είναι αρκετή για να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις και παροχή του δικαιώματος αναστολών για ακόμη περισσότερους φόρους. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει χθες -εμμέσως πλην σαφώς- νέες ρυθμίσεις. Χιλιάδες επαγγελματίες βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά και ταυτόχρονα τις φορολογικές υποχρεώσεις να «τρέχουν»: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, εξετάζονται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων και η ένταξη περισσότερων φορολογικών υποχρεώσεων στο καθεστώς της «αναστολής» μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και στη συνέχεια πληρωμής αυτών σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες δόσεις. Ήδη παρασχέθηκε αυτή η δυνατότητα στις επιχειρήσεις 20 δήμων που επλήγησαν από τον «Ιανό» και πλέον εξετάζεται η επέκταση και για τα νέα «θύματα» του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.