Στο τραπέζι τα ‘αγκάθια’ της τέταρτης αξιολόγησης

Τα θέματα που μπορεί να καθυστερήσουν την τέταρτη αξιολόγηση εντοπίστηκαν την Δευτέρα και θα εξεταστούν σήμερα σε διαδοχικές συναντήσεις με τους θεσμούς.

Στα δημοσιονομικά πολλά είναι τα ανοιχτά μέτρα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαΐου. Ένα από τα αυτά είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εμπορικές και στην συνέχεια η προσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Ένα δεύτερο είναι η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες με το υπόλοιπο να έχει συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να μηδενιστεί μέχρι και το τέλος του προγράμματος .

Τα πιο βασικό όμως είναι η συνεχής παρακολούθηση της υλοποίησης του προϋπολογισμού ο οποίος τον Ιανουάριο ξεπέρασε ξανά τους στόχους. Θα πρέπει όμως να εξεταστούν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρσι ( πχ η οικειοθελής αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων η οποία έφερε έσοδα 760 εκ ευρώ το 2017 ) και το πως θα καλυφθεί το σχετικό κενό που δημιουργείται για το 2018.

Στο εργασιακό οι προκλήσεις είναι να συμφωνηθεί ο τρόπος εκπροσώπησης αλλά και οι νέες διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος.

Στο κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας προτεραιότητα θα δοθεί στην απονομή των συντάξεων που καθυστερούν από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αλλά και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ΕΦΚΑ.

Δημόσιο
Οι σημερινές συναντήσεις θα ξεκινήσουν με τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο δημόσιο και κινδυνεύουν να βγουν εκτός χρόνου. Το υπουργείο δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να ολοκληρώσει την τοποθέτηση όλων των μη πολιτικά διορισμένων γενικών γραμματέων στα υπουργεία μέχρι το αργότερο και τα τέλη Απριλίου. Μέχρι και αυτήν την προθεσμία θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί και οι νέοι γενικοί διευθυντές στα υπουργεία αφού πρώτα έχουν αξιολογηθεί.

Σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και να λειτουργήσει στην πράξη το σχέδιο της συνεχούς κινητικότητας στο δημόσιο όπου τα πρώτα βήματα ήταν εύκολα αλλά πλέον το σχέδιο φαίνεται ότι «κολλάει».

Υποχρέωση του υπουργείο δημόσιας διοίκησης είναι επίσης να εκπονήσει ένα σχέδιο με το μέγιστο απαραίτητο αριθμό προσωπικού στο δημόσιο τομέα ώστε να μπορεί να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή αν υπάρχουν σε κάποια υπηρεσία υπεράριθμοι ώστε να μετακινούνται αυτόματα σε άλλες υπηρεσίες με έλλειμμα προσωπικού.

Νόμος Κατσέλη
Η δεύτερη αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει ένα πλαίσιο 10 σημείων για τις αλλαγές που θα γίνουν προς το αυστηρότερο για την προστασία της πρώτης κατοικίας .

Στο πίσω μέρους του μυαλού των στελεχών του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης είναι να θέσουν το θέμα της παράτασης της πρώτης κατοικίας μετά την λήξη του στις 31/12/2018. Ωστόσο στην παρούσα φάση εκτιμούν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι της αντίληψης ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για παράταση πριν φτάσουμε κοντά στην λήξη του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.