Τέλος στο QE θα δώσει η ΕΚΤ, παρά το κοκτέιλ των ανησυχιών

Το «κοκτέιλ» γεωπολιτικών και εμπορικών ανησυχιών δεν πρόκειται να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκλίνει από το σχέδιό της. Αυτό επισημαίνουν οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και οι οποίοι προβλέπουν ότι παρά τις όποιες προκλήσεις, η ΕΚΤ θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η ΕΚΤ έχει αρχίσει εδώ και καιρό να περιορίζει με αργά, αλλά σταθερά βήματα τις αγορές ομολόγων μέσω του QE. Έχοντας ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα 2,6 τρισ. ευρώ καλείται να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση στο τέλος του έτους, ελπίζοντας ότι θα έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά και ότι δεν θα έχει αργήσει υπερβολικά, πυροδοτώντας «φούσκα».

Και οι 70 οικονομολόγοι που συμμετείχαν δέχθηκαν να απαντήσουν σε επιπλέον ερώτηση της δημοσκόπησης, που διεξήχθη πριν την εξέταση του προϋπολογισμού στο ιταλικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, είπαν ότι οι πιθανότητες να επεκτείνει η ΕΚΤ το πρόγραμμα πέραν του τέλους του 2018 είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση-που διεξήχθη μεταξύ 9-15 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 οικονομολόγων ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ, τουλάχιστον έως το 2021. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι 2% φέτος, ύστερα από 2,5% το 2017. Οι πιθανότητες για μία ύφεση για το 2019 είναι μόλις 15%, ενώ συνολικά μέσα στην επόμενη διετία ανέρχονται στο 25%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.