Θ. Φορτσάκης: Χωρίς οικονομική ανάπτυξη καμία παροχή δεν «στέκεται»

Αποσπασματικά που δεν οδηγούν πουθενά χαρακτήρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για τα οποία, όπως είπε, δεν δόθηκε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ως προς την υλοποίησή τους και δεν εντάχθηκαν σε ένα σχέδιο που να δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει.

«Η εμπειρία που έχουμε από τον πρωθυπουργό, από τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες του, δεν είναι θετική και δεν είμαι ευτυχής να ακούω τέτοιες εξαγγελίες, οι οποίες δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής» δήλωσε συγκεκριμένα στο «Πρακτορείο 104,9 fm» αντιπαραβάλλοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης τις λίγες, στοχευμένες και μετρημένες παροχές που αναγγέλλει τις συνοδεύει από ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει στη χώρα να ανακάμψει».

Δίνοντας το στίγμα της ομιλίας που θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη ΔΕΘ ανέφερε ότι «οι πυλώνες και οι κατευθύνσεις είναι κυρίως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ -30% συνολικά σε διάστημα 2 ετών-, οι μειώσεις στα βάρη τα φορολογικά και για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες και οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα περάσουν από το 20% στο 15%, δηλαδή μία σημαντική μείωση της τάξης του 25% και μία σημαντική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος».

«Ο μεν κ.Τσίπρας δίνει μία σειρά υποσχέσεων, οι οποίες δεν έχουν μεταξύ τους καμία συνοχή και δεν εντάσσονται σε κανένα σχέδιο και δεν συνοδεύονται από μέτρα υλοποίησης στοχευμένα και ο κ. Μητσοτάκης δίνει λίγες μετρημένες και υλοποιήσιμες υποσχέσεις, που συνοδεύονται από έναν πραγματικό σχεδιασμό ανάκαμψης της οικονομίας, με πάρα πολύ στοχευμένα μέτρα» υποστήριξε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, «κακά τα ψέματα αν δεν υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας καμία παροχή δεν θα μπορέσει να σταθεί, θα μπούμε σε έναν κύκλο, δηλαδή, ο οποίος θα αρχίσει να γυρίζει γύρω- γύρω και θα μας οδηγεί κάθε φορά σε χειρότερα αποτελέσματα».

Είναι χαρακτηριστικό συνέχισε ο κ. Φορτσάκης, ότι οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν στην παροχολογία της κυβέρνησης και το είδατε αυτό από την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία ξεπέρασαν το 4,5%, την ίδια ώρα που στις άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα βρισκόμαστε στο 1/3 περίπου – γύρω στο 1,5% δανείζεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα.

Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο δείκτης για το πού βρίσκεται η χώρα είναι ακριβώς αυτά τα επιτόκια δανεισμού, γιατί αυτά είναι που καθορίζουν και το πώς θα συμπεριφερθούν οι ξένοι επενδυτές απέναντι στη χώρα και ποια είναι τα κόστη που θα έχουν αυτοί που θα επιχειρήσουν να δανειστούν σήμερα από τράπεζες για να κάνουν μία επένδυση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.