Τι αλλάζει στα επιδόματα ανεργίας

Χήρες, συνταξιούχους, ανέργους αφορά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει στη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, που επηρεάζουν γυναίκες, που παίρνουν συντάξεις χηρείας αλλά φέρνει σημαντικές αλλαγές και στους ανέργους.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζονται και αλλαγές στους όρους χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ώστε να δίνεται μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας τους πρώτους μήνες και μικρότερο τους επόμενους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όσοι έχουν διανύσει πάνω από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας θα παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας, το οποίο μπορεί να φτάνει και τα 1.200 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν μικρότερο χρόνο συνεχούς εργασίας θα λαμβάνουν το ποσό των 509 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθε σε 10,4% έναντι 11,3% τον Ιανουάριο του 2023 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,4% τον Δεκέμβριο του 2023. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 495.132 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 34.245 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 (-6,5%) και αύξηση κατά 1.741 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (0,4%).

Υπενθυμίζουμε πως ο υπάρχων νόμος προβλέπει ότι οι χήρες χάνουν τη σύνταξη μετά την τριετία ή θα πρέπει να χάνουν το 70% του άμεσα ασφαλισμένου, δηλαδή περίπου το 30% σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.