Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ρεύμα

Νέους κανόνες σχετικά με το πότε θα είναι ελεύθερος ένας καταναλωτής να αλλάζει πάροχο στο ηλεκτρικό ρεύμα εισάγει η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) που τέθηκε σε διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση χτες (26.3.2024) τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου με βάση τις προτάσεις του ΥΠΕΝ, όπου τονίζεται και η νέα ρύθμιση για αλλαγή παρόχου στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την πρόταση, η αλλαγή προμηθευτή στο ηλεκτρικό ρεύμα επιτρέπεται εκτός από τις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν ο πάροχος έχει στείλει στον Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου (διακοπής ηλεκτροδότησης).
  • Όταν έχει υποβληθεί και είναι είναι ενεργή εντολή επισήμανσης του πελάτη ως υπερήμερου στο σύστημα του αρμόδιου Διαχειριστή από τρεις διαφορετικούς παρόχους για τη βασική κατηγορία των οικιακών πελατών και από δύο διαφορετικούς παρόχους για τη βασική κατηγορία των μη οικιακών πελατών.
  • Όσοι καταναλωτές έχουν οφειλές από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα επισημαίνονται με το λεγόμενο debt flagging. Οι προμηθευτές θα τους προσφέρουν πρώτα τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα μπαίνουν στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρισμένοι ως οφειλέτες.
  • Εν συνεχεία, μετά την πάροδο 20 ημερών ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης.
  • Στόχος της ρύθμισης είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, όπου καταναλωτές με χρέη μπορούν να αλλάζουν συνεχώς παρόχους, προκαλώντας μια σημαντική “τρύπα” στην αγορά ηλεκτρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.