Τι προβλέπει η Λευκή Βίβλος του Brexit για τις αερομεταφορές

Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνουν ένα- ένα τα κεφάλαια της Λευκής Βίβλου για το Brexit. Αν και οι προτάσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της κριτικής, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και εκείνες για τον κλάδο των αερομεταφορών και της αεροναυπηγικής.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης Μέι, το Λονδίνο επιδιώκει να διατηρήσει τη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) όπως επίσης και τα δικαιώματα πτήσεων. Τα κύρια σημεία της βρετανικής πρότασης είναι τα ακόλουθα:

Συμμετοχή στους οργανισμούς της Ε.Ε. αρμόδιους για τα πρότυπα ασφαλείας για όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματα αεροσκαφών, όπως ο EASA.
Η Βρετανία θα παραμείνει ενεργό μέλος, χωρίς δικαιώματα ψήφου, ενώ θα έχει οικονομική συμβολή στον EASA.
Συμφωνία για τις Αερομεταφορές, η οποία θα διατηρεί την αμοιβαία ελεύερη πρόσβαση σε έδαφος Ε.Ε. και Βρετανίας. Η πρόταση αυτή έρχεται στον απόηχο προειδοποιήσεων ότι τα αεροσκάφη βρετανικών εταιρειών θα καθηλωθούν εάν η έξοδος έρθει χωρίς συμφωνία. Ευρωπαϊκές και βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν, βάσει της Λευκής Βίβλου, να προσφέρουν υπηρεσίες σε Ε.Ε. και Βρετανία επί ίσοις όροις. Υπάρχει σχετικό προηγούμενο με τη συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά για τις αεροπορικές υπηρεσίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.