Τι συμφωνήθηκε για τη συνεργασία με Σερβία στην ενέργεια

Στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Άντιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Οι τρεις κεντρικές κατευθύνσεις στις οποίες συμφώνησαν είναι:

Η διεύρυνση του κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια, με τη συμπερίληψη του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) ως έργου ενίσχυσης της δυναμικότητας του επενδυτικά και τεχνικά ώριμου Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Η επέκταση των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών για την ανάπτυξη της αγοράς Φυσικού Αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσω της χρήσης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης (FSRU), ως Πύλης εισόδου.

Η καθιέρωση επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και της σερβικής κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS), στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν ξανά, ώστε να εργαστούν από κοινού στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, στη βάση των προαναφερθεισών στρατηγικών κατευθύνσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.