Το… point system των φορολογικών ελέγχων

Απάντηση στο ερώτημα του πώς θα επιλεγούν οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα μέσα στο τρέχον έτος δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με απόφασή του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή.

Εμπλουτίζοντας προηγούμενη απόφαση που είχε εκδοθεί στο τέλος του 2017 και η οποία προέβλεπε ότι μέσα στο 2018 θα πρέπει να διενεργηθούν τουλάχιστον 24.750 έλεγχοι από το ΚΕΦΟΜΕΠ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων αλλά και τις ΔΟΥ, ο κ. Πιτσιλής ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της μοριοδότησης βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα μοριοδότησης στη λογική του point system με τη διαφορά ότι η ΑΑΔΕ δεν ανακοινώνει δημόσια το πώς ακριβώς γίνεται η μοριοδότηση. Με την τροποποίηση της απόφασης του Δεκεμβρίου, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων χρησιμοποιώντας δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων ως Παράρτημα Ι της παρούσας, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Έλεγχοι που διενεργήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31.12.2018. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της συνολικής ετήσιας στοχοθεσίας εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2018, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31.12.2018».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.