Τρεισήμισι φορές ταχύτερα του ΑΕΠ τρέχει ο τουρισμός

Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, η οποία προβλέπει επίσης ότι το 2019 ο τουρισμός θα στηρίξει στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Το 2018 ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 6,9% – με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2%, αναφέρει το WTTC και προσθέτει ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων και αντιστοιχεί σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δισ. δολάρια). Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Το 2019 ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού, αναφέρεται στην έρευνα.

Να σημειωθεί ότι και στην περίοδο των υψηλών οικονομικών επιδόσεων, πριν από την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα απασχολούνταν λιγότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού από ό,τι το 2018 (934.500 το 2006). Το γεγονός αυτό δείχνει ότι όχι μόνο έχει ανακάμψει η τουριστική οικονομία, αλλά ότι οι επιδόσεις της σήμερα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αγγίξει το 20% του συνολικού ΑΕΠ, αναφέρει ο WTTC.

Αντίκτυπος και σημασία
Σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία της ετήσιας επισκόπησης του WTTC (Economic Impact Research 2019) για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία του τουρισμού, το 2018 ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα:

Υπερέβη τον ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ε.Ε. που ήταν 2,4%. Τόσο η συνολική οικονομία της Ε.Ε. όσο και η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκαν κατά 2%, αλλά ο ελληνικός ταξιδιωτικός τομέας σημείωσε αλματώδη άνοδο σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Ενισχύθηκε με 18,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών, που αντιπροσωπεύουν το 27,9% των συνολικών εξαγωγών.
Τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%).
Ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής σε ποσοστό 94% και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.
Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, Γκλόρια Γκεβάρα, δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και τις στρατηγικές της κυβέρνησης που του έδωσαν ώθηση. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων είχε τεράστιο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό εργοδότη των Ελλήνων. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πόσο πολύτιμο κεφάλαιο μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός όταν μία κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον κλάδο».

Η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Έλενα Κουντουρά, δήλωσε ότι «με το αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε καταρτίσει για την επόμενη μέρα στον ελληνικό τουρισμό, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ισχυρή τουριστική δυναμική της Ελλάδας και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία του τουρισμού ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.