Τροπολογία για δημόσιες δαπάνες, μείωση ΦΠΑ, αιγιαλό και ενοίκια

Την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,25 δισ. ευρώ (κυρίως με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους), ώστε αυτό να φτάσει στα 8 δισ. ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία ενεργοποιούνται από τη Δευτέρα οι νέοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, παραχωρείται χρήση αιγιαλού και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (και όχι μόνο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια), ενώ κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να μην πληρώσουν φόρο και εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που δεν θα εισπράξουν από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων κατά 40%. Επίσης, νομοθετείται και η ειδική έκπτωση φόρου επί της απώλειας ενοικίου, η οποία τελικώς θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του 60% του ενοικίου που πρέπει να καταβληθεί από τον ενοικιαστή (ή συνολικά έκπτωση 30%).

1. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά κατά 1,25 δισ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος και 1 δισ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να ανέρχεται τώρα στο 1 δισ. ευρώ στο εθνικό σκέλος και στα 7 δισ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

2. Ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι νέοι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ για αναψυκτικά, μπίρες χωρίς αλκοόλ, καφέδες, τσάγια, γάλατα σόγιας κ.λπ., σοκολατούχα γάλατα, φρουτοχυμούς καθώς και ενεργειακά ποτά. Ο χαμηλός συντελεστής 13% θα ισχύει επίσης για εισιτήρια κινηματογράφων και μεταφορές προσώπων καθώς και τις αποσκευές τους.

3. Το εισόδημα που δεν θα εισπράξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40%) απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εκπέσουν από οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση με καταλη κτική ημερομηνία από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά «ποσό ίσο με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο της καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 40% λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση» όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση της σχετικής τροπολογίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.