Τσουχτερό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας

Η ακρίβεια σκιάζει τα φετινά Χριστούγεννα, με τους καταναλωτές να προσπαθούν να μειώσουν τα εορταστικά έξοδα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς φέτος εκτιμάται ότι θα είναι το ακριβότερο της τελευταίας 20ετίας.

Τα βασικά συστατικά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η γαλοπούλα και το χοιρινό, έχουν αυξημένες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι συμπαρασύροντας και τις τιμές των άλλων κρεάτων.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι να μην υπάρξει πίεση μέσα στην εορταστική περίοδο, λόγω ελλείψεως κρεάτων, κι ανέβουν κι άλλο οι τιμές», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

«Κινούμαστε μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε μακροχρόνιες συμφωνίες ούτε με τους παραγωγούς, ούτε με μεγαλέμπορους», σημείωσε.

Οι τιμές στα κρέατα
Το χοιρινό τιμάται σήμερα στα 7 ευρώ το κιλό και η γαλοπούλα η ελληνική κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό. Οι εισαγόμενες κινούνται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό, είπε.

Ως επαγγελματίες θα παλέψουμε οι τιμές να μείνουν σταθερές στο επίπεδο που είναι σήμερα και παροτρύνουμε τα μέλη της Ένωσης να αφουγκραστούν την οικονομική αδυναμία του καταναλωτή και να συγκρατήσουν τις τιμές, κατέληξε.

Αυξήσεις

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ), αυξημένες είναι οι τιμές και σε άλλα προϊόντα όπως τα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), οι τυποποιημένοι κουραμπιέδες (+52,2%), το μαρούλι (+46,2%), τα πορτοκάλια (+41,5%) και η φέτα (+23,8%). 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.