TτΕ: Αποτέλεσμα των ιταλικών ανησυχιών η αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Αποτέλεσμα της μετάδοσης του ιταλικού «ιού» ήταν η πρόσφατη μεγάλη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Μουρμούρα.

Μιλώντας σε επενδυτές στο City του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα ο υποδιοικητής σημείωσε ότι η άνοδος κατά περισσότερο από 20% στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων προκλήθηκε από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, ως απόρροια της πρόσφατης διαμάχης με τις Βρυξέλλες. Όπως ανέλυσε με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τεκμηριώνεται μια ισχυρά θετική συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά πάνω από το 70% κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ως μέτρο σύγκρισης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου 50%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2017 ήταν χαμηλότερη του 30%.

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε επίσης ότι η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων οδήγησε και στην πτώση των τραπεζικών μετοχών στη γείτονα χώρα, καθώς έχει προκαλέσει ανησυχίες για την κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Συμπαρέσυρε δε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests από τον SSM χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου, τη σταθερή επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του πιστωτικού τους προφίλ από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την αξιοσημείωτη βελτίωση της ρευστότητάς τους με την απεξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA).

Ο κ. Υποδιοικητής ανέφερε ακόμη ότι μετά από 10 χρόνια στασιμότητας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε κατά 1,4% το 2017 και το β΄ τρίμηνο 2018 ήταν το 6ο συναπτό τρίμηνο κατά το οποίο η ελληνική οικονομία κατέγραψε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης, προβλέποντας ότι θα αναπτυχθεί κατά 2% και 2,5% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.