Βρυξέλλες: Στην επόμενη εκταμίευση ANFAs μια πιθανή αλλαγή χρήσης

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται να αποφασίσουν την Τετάρτη την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας και να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ, που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών μελών.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, γιατί θα πρέπει να προηγηθούν επικυρώσεις από κοινοβούλια χωρών μελών, κυρίως της Γερμανίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των χρημάτων, ώστε ένα μέρος να διατίθεται σε δημόσιες αναπτυξιακές επενδύσεις, διευκρίνισε ότι υπάρχει η βούληση στους κόλπους του Eurogroup να συζητηθεί η αλλαγής χρήσης, ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα γίνει το νέο έτος και δεν θα αφορά τη χρήση της τωρινής εκταμίευσης. Με το παρών καθεστώς τα χρήματα από τα ANFAs αφορούν αποκλειστικά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο, το επόμενο έτος θα γίνει και η συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο και του άλλου αιτήματος της κυβέρνησης που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η Αθήνα θέλει να το μειώσει από το 2021 στη ζώνη του 2% – 2,5%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.