Ξεκινά το πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση εισφορών 100%

Σήμερα το μεσημέρι παρουσιάζεται το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών 100% για έξι μήνες. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία του κορονοϊού. Δεν αναμένεται δηλαδή να υιοθετηθεί κάποια συνταγή με λίστα ΚΑΔ ή μείωση τζίρου. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό προς όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Επίσης το πρόγραμμα αναμένεται να αφορά θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ θα επιδοτεί το σύνολο των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για 6 μήνες. Η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους και μακροχρόνια ανέργους. Σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων, το πρόγραμμα θα επιδοτεί με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και μέρος του μισθολογικού κόστους. Η επιδότηση θα είναι ανεξάρτητη από ύψος μισθού και ειδικότητα.

Οι διαδικασίες θα είναι απλουστευμένες και θα απαιτείται μόνο μια αίτηση του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη» για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Κατά το 6μηνο της επιδότησης θα ισχύει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ ζητούμενο είναι αν θα προβλεφθεί χρονικό διάστημα προστασίας από απόλυση μετά το 6μηνο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση του εργαζόμενου μετά την λήξη του 6μήνου.

Για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ το κέρδος στο 6μηνο θα είναι της τάξης των 2.821 ευρώ για εργαζόμενο και εργοδότη. Αντίστοιχα για μισθό 1.200 ευρώ, η επιδότηση στο 6μηνο αγγίζει περίπου τα 4.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη νόμου για την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Με εργαλεία τον ΟΑΕΔ και την Εργάνη, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα παραμείνει ανοικτό έως την συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για σωρεία απολύσεων και απώλεια έως και 192.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι ειδικοί αν η ύφεση κυμανθεί στο 8% προβλέπεται απώλεια 153.000 θέσεων εργασίας, ενώ αν κλείσει στο 10% θα χαθούν 192.000 θέσεις εργασίας. Στο περιβάλλον αυτό η ΓΣΕΕ εκτιμά πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη και ειδικά το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων απασχόλησης όπως και η μείωση των εισφορών είναι στη λάθος κατεύθυνση και εκτός πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων, δεν επαρκεί στο σημερινό ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για να δώσει ώθηση στις προσλήψεις, ενώ η μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που μεταφράζεται σε μείωση 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργαζόμενο, δεν ενισχύει ουσιαστικά το εισόδημα των νοικοκυριών.

Το μείζον στοίχημα για τη ΓΣΕΕ είναι η διάσωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα μετά και την ολοκλήρωση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.