Υπέρ της διάσωσης της Μαρινόπουλος το 45% των πιστωτών

Έμπρακτο ενδιαφέρον του Σκλαβενίτη για την είσοδό του ως στρατηγικός επενδυτής

Υπέρ της προστασίας της Μαρινόπουλος τάσσεται το 45% των πιστωτών στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ η απόφαση εκτιμάται ότι θα βγει το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θετικές στο αίτημα εμφανίζονται οι πιστώτριες τράπεζες (Αlpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) το ΙΚΑ αλλά και οι εργαζόμενοι οι οποίοι όμως ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία για να πληρωθούν, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το δημόσιο (έχει απαιτήσεις 50 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις της Alpha Bank ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ, της Eurobank και της Πειραιώς στα 35 εκατ. ευρώ και του ΙΚΑ στα 50 εκατ. ευρώ.
Αντίθετοι στην αίτηση εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, ενώ αυτή την ώρα καταθέτουν την άποψη τους οι υπόλοιποι προμηθευτές – πιστωτές της Μαρινόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες που βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο εκπροσωπούσαν απαιτήσεις 558,486 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του Μαρινόπουλου υποστηρίζει ότι το 45% των πιστωτών συμφωνεί με την αίτηση της εταιρείας για προληπτικά μέτρα.

Τέλος, από τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος παρουσιάστηκε έγγραφο στο οποίο η Σκλαβενίτης δηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την είσοδο της ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό η Σκλαβενίτης θέτει τις εξής προϋποθέσεις: την διενέργεια ιακανοποιητικού due dilligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου, την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της εξυγίανσης.

Πυρετός διαβουλεύσεων για την διάσωση της Μαρινόπουλος

Πυρετώδεις είναι σε τραπεζικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, οι διεργασίες προκειμένου να αποφευχθεί το «κανόνι» της Μαρινόπουλος το οποίο θα χτυπήσει πάνω από 3.000 προμηθευτές και θα απειλήσει πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις καθημερινές συσκέψεις των τραπεζικών στελεχών έχουν πέσει πολλές προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο καταρεύσεων στην ελληνική οικονομία.

Όμως και σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει βούληση για γρήγορη αντιμετώπιση του θέματος, για να μην απειληθεί, μεταξύ άλλων και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ως βασικό πρωταγωνιστή του deal τον Σκλαβενίτη, ο οποίος παραμένει θετικός στη διάσωση του Μαρινόπουλου.

Βέβαια εκείνο που ζητά η πλευρά Σκλαβενίτη είναι η διαγραφή μεγάλους μέρους των υποχρεώσεων και η συνέχιση της χρηματοδότησης του νέου σχήματος, στο οποίο όμως θα απουσιάζει η οικογένεια Μαρινόπουλου.

Το δεύτερο θέμα που έχει τεθεί είναι το ύψος του κουρέματος των οφειλών προς του προμηθευτές, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες φτάσει το 40%.
Αν και πολλοί προμηθευτές είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντούτοις, γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση – που η Μαρινόπουλος βάλει λουκέτο – δεν θα πάρουν καθόλου χρήματα.

Εκείνο πάντως που αποτελεί και την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού της Σκλαβενίτης, είναι αν το νέο σχήμα θα έχει επιτυχία σε μία αγορά που βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Μάλιστα στελέχη της αγοράς αναφέρουν ως παράδειγμα τον Όμιλο Παντελιάδη και την απόκτηση της Βερόπουλος, ένα deal που μέχρι τώρα δεν έχει καλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί από την πρώτη πλευρά σε επίπεδο αύξησης τζίρου.
«1 συν 1, δεν μας κάνει απαραίτητα 2», τονίζουν στο insider γνώστες της αγοράς και σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι οι εποχές που μία αλυσίδα σουπερμάρκετ πτώχευε (βλ. Ατλάντικ) και όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έσπευδαν να πάρουν μέρος του δικτύου της προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο και τα κέρδη τους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε δεν φαίνεται να μην έχουν εμπλακεί καθόλου στις συζητήσεις για την Μαρινόπουλος, οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως Βασιλόπουλος και Μασούτης.

Πηγή: insider.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.