Γιατί οι Ταλιμπάν απειλούν το μέλλον της ηλεκτροκίνησης;

Στα χέρια των Ταλιμπάν δεν βρίσκονται μόνο οι τύχες εκατομμυρίων Αφγανών, αλλά και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

Τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρου του Αφγανιστάν έχουν πλέον οι Ταλιμπάν, επιβάλλοντας ένα καθεστώς τρομοκρατίας στη χώρα. Εκτός, όμως, από τις φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται εις βάρος Αφγανών πολιτών, οι Ταλιμπάν επηρεάζουν άμεσα και την οικονομία της χώρας, αλλά και το μέλλον της αυτοκίνησης.

Αυτό διότι απέκτησαν πρόσβαση σε τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην αναστήλωση μιας εθνικής οικονομίας, η οποία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες του κόσμου.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο το 2010 είχε υποστηρίξει πως το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει «η Σαουδική Αραβία του λιθίου». Η χώρα διατηρεί κάποια από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου παγκοσμίως, ένα βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών (ιόντων λιθίου), οι οποίες ενσωματώνονται –μεταξύ άλλων- στα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα κοιτάσματα παραμένουν ως επί το πλείστον ανέγγιχτα και ανεκμετάλλευτα, καθώς η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και οι έντονες ξηρασίες δεν επέτρεψαν την εξόρυξή τους.

 

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένες κόσμος αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις αλυσίδες εφοδιασμού στρεφόμενες προς την Κίνα (μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου παγκοσμίως), η απώλεια πρόσβασης στα κοιτάσματα του Αφγανιστάν εξαιτίας της παρουσίας των Ταλιμπάν είναι πιθανό να δημιουργήσει πονοκέφαλο στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Newsauto.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.