Απεγκλωβίζονται προς Τουρκία αντικαθεστωτικοί από το συριακό Ζαμπαμπαντί

Λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ξεκινήσει για την μεταφορά αντικαθεστωτικών από τη συριακή πόλη Ζαμπαμπαντί, στα σύνορα με το Λίβανο, με τελικό προορισμό την Τουρκία έπειτα από συμφωνία με τη Δαμασκό υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα θα απεγκλωβιστούν περίπου 300 οικογένειες από περιοχές που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές στους αντικαθεστωτικούς, το πρωί της Δευτέρας είχαν φτάσει στο κέντρο του Ζαμπαμπαντί τα οχήματα που θα μετέφεραν τους αντικαθεστωτικούς.

Αρχικά, οι ομάδες θα πάνε περάσουν Λίβανο και, έχοντας διασφαλίσει διέλευση μέχρι το αεροδρόμιο της Βηρυτού, θα μεταφερθούν αεροπορικά στην Τουρκία για νοσηλεία.

Παράλληλα, από βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ θα απομακρυνθούν 300 σιιτικές οικογένειες σε δύο κωμοπόλεις που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς. Οι οικογένειες θα μεταφερθούν στην Τουρκία και από εκεί αεροπορικά στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Η συμφωνία, τμήμα των συμφωνιών για εκεχειρία σε ορισμένα σημεία της εμπόλεμης συριακής επικράτειας, είχε επιτευχθεί το Σεπτέμβριο με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας και του Ιράν (που υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στο συριακό εμφύλιο). Την εφαρμογή της επιβλέπει ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος.

Σύμφωνα με τις πηγές στους αντικαθεστωτικούς που επικαλείται το Reuters, οι μεν αντικαθεστωτικοί που θα φτάσουν στην Τουρκία θα μπορούν στη συνέχεια να επιστρέψουν σε περιοχές της Συρίας που δεν ελέγχονται από το καθεστώς.

Σύμφωνα δε με τον σύρο υπουργό Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντερ, οι σιιτικές οικογένειες που θα φύγουν από τις κωμοπόλεις στην Ιντλίμπ αναμένεται στη συνέχεια να επιστρέψουν σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.