Ιταλία: Η υπουργός Εξωτερικών υποψήφια για την Κομισιόν

Την υπουργό Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, προτείνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για την Κομισιόν, η οποία θεωρείται ένα από τα φαβορί για να διαδεχθεί την Κάθριν Άστον στη θέση της Ύπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).
Ο κ. Ρέντσι ανακοίνωσε την υποψηφιότητα – η οποία ήταν γενικά αναμενόμενη – με επιστολή του προς τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η κ. Μογκερίνι, 41 ετών, θεωρείται ότι είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την διαδοχή της κ. Άστον στην ηγεσία της διπλωματίας της ΕΕ και για μια θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ωστόσο ορισμένα κράτη της Ε.Ε. εκφράζουν ανησυχία τόσο για την έλλειψη εμπειρίας της Μογκερίνι στη διεθνή σκηνή, όσο και για το γεγονός ότι η πολιτικός διάκειται ευνοϊκά, όπως λένε, έναντι της Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής υποψηφιότητες για τα μέλη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν υποβάλει οι 25 από τις 28 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.
Η επόμενη Κομισιόν αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.