Κίεβο: Διάλογος μόνο αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα

«Όχι» σε διάλογο με τους αντάρτες πριν καταθέσουν τα όπλα είπε ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι, ξακαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα μονομερής εκεχειρία από την πλευρά του Κιέβου.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας το είπε ξεκάθαρα: οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα», δήλωσε ο υπουργός, απορρίπτοντας εμμέσως τις εκκλήσεις του Βερολίνου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων .
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε χθες το Κίεβο να αρχίσει διάλογο με τους φιλορώσους αυτονομιστές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ταυτόχρονα στο Βερολίνο ότι μία διμερής, άνευ όρων και άμεσης εφαρμογής κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική.
Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μία κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών να ελέγχουν τμήματα της μεθορίου της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την ενίσχυση της θέσης τους.
Από την πλευρά τους, Ουάσινγκτον και Παρίσι υιοθέτησαν διαφορετική θέση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, που είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, κάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «να ασκήσει πιέσεις επί των αυτονομιστών, ώστε να αποδεχθούν την έναρξη διαλόγου με την ουκρανική κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.