Πακιστάν: Δεκάδες μαθητές νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο

Τουλάχιστον 126 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του στρατού του Πακιστάν στην πόλη Πεσαβάρ την Τρίτη. Οι τραυματίες φθάνουν τους 122.
Πέντε έως έξι ισλαμιστές, φορώντας στολές αστυνομικών, εισήλθαν στο σχολείο και ακολούθησαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ οι αρχές περικύκλωσαν το κτήριο και απέκλεισαν την περιοχή.
Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους 500 μαθητές απομακρύνθηκαν ασφαλώς από το σχολείο.
Τέσσερις από τους Ταλιμπάν έχουν ήδη πέσει νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι και προχωρεί η επιχείρηση ελέγχου του χώρου από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι η επίθεση είναι απάντηση στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων κατά των ισλαμιστών ανταρτών.
Εκατοντάδες μέλη του στρατού των Ταλιμπάν φέρονται να έχασαν τη ζωή τους σε πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ουαζιριστάν και στη γειτονική επαρχία Χάιμπερ.
Εργαζόμενος στο σχολείο και μαθητής, οι οποίοι μίλησαν σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσαν ότι οι ένοπλοι μπήκαν στην αίθουσα τελετών του σχολείου, όπου στρατιωτική ομάδα έδινε μαθήματα πρώτων βοηθειών στους μαθητές.
Πολλές από τις απώλειες οφείλονται σε βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα στο πλήθος.
Ο Μουντασίρ Αγουάν, εργαζόμενος στο σχολείο, δήλωσε ότι είδε έξι άτομα να σκαρφαλώνουν στους τοίχους του ιδρύματος.
«Θεωρήσαμε ότι ήταν παιδιά τα οποία έπαιζαν κάποιο παιχνίδι», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters. «Μετά όμως είδαμε ότι κουβαλούσαν μαζί τους πυροβόλα όπλα», πρόσθεσε.
«Έμπαιναν σε μία – μία αίθουσα και σκότωναν τα παιδιά», κατέληξε.
Οι περίοικοι άκουσαν τα ουρλιαχτά των μαθητών και των δασκάλων. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δάσκαλοι, καθώς και ένας στρατιωτικός.
Ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες στα κοντινότερα νοσοκομεία.
Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης της Πεσαβάρ έχουν αποκλειστεί.
Πολλοί από τους μαθητές είναι παιδιά στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του στρατού. Τα περισσότερα ήταν από 16 ετών και κάτω.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία». Ο πολιτικός της πακιστανικής αντιπολίτευσης και πρώην παίκτης του κρίκετ Ιμράν Χαν καταδίκασε την επίθεση ως «απόλυτη βαρβαρότητα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.