Άδεια Ομπάμα για αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία

Αναγνωριστικές πτήσεις για τη συλλογή πληροφοριών περί της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η κίνηση θεωρείται το πρώτο βήμα προς την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων εντός του συριακού εδάφους, σε σημεία τα οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές.
Οι ΗΠΑ ήδη πραγματοποιούν πλήγματα σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο γειτονικό Ιράκ.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Συρίας τόνισε ότι είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Δυτικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί ότι έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, με στόχο τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους.
Η Δύση έχει επανειλημμένα ζητήσει την παραίτηση του κ. Άσαντ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 191.000 άνθρωποι.
«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα»
Τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο κ. Ομπάμα ενέκρινε αναγνωριστικού χαρακτήρα πτήσεις επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Συρία.
Ένας εξ αυτών μάλιστα σημείωσε ότι οι πτήσεις έχουν ήδη αρχίσει.
Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί διάσπαση της Αλ Κάιντα και θεωρείται ακόμη πιο ριζοσπαστικό στην εφαρμογή του πιο αυστηρού ισλαμικού νόμου, ενώ έχει σοκάρει τη διεθνή κοινή γνώμη με τη βιαιότητα και ωμότητα των μεθόδων του.
Ο κ. Ομπάμα έχει αρνηθεί επανειλημμένα να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, ωστόσο σύμβουλοί του τον έχουν προειδοποιήσει ότι συντριπτικό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να δοθεί μόνο με συντονισμένα χτυπήματα σε Συρία και Ιράκ.
Εκπρόσωπος του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι το Πεντάγωνο «εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέτρα για να λύσει το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, με μια ποικιλία στρατιωτικών μέσων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αεροπορικά χτυπήματα».
Στο στόχαστρο θα τεθούν ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, εντός του προπυργίου της οργάνωσης στη συριακή πόλη Ράκα, καθώς και ανατολικά, κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.
«Έτοιμη για συνεργασία» η Συρία
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Συρίας ή να την ενημερώνει για πιθανές επιχειρήσεις.
«Δεν είναι περίπτωση όπου ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπέντζαμιν Ρόουντες.
«Κοινή δράση με τον Άσαντ θα αποξένωνε εντελώς τον σουνιτικό πληθυσμό της Συρίας και του Ιράκ, του οποίου η συναίνεση είναι αναγκαία για να ξεριζώσουμε το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι έτοιμη «για συνεργασία και συντονισμό σε τοπική και διεθνή κλίμακα στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».
Ο κ. Μουάλεμ προειδοποίησε ωστόσο τον Λευκό Οίκο ότι η Συρία θα θεωρήσει κάθε μονομερή στρατιωτική πράξη σαν παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και «πράξη επίθεσης».
Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η μετριοπαθέστερη πτέρυγα των Σύρων ανταρτών οι οποίοι μάχονται τόσο κατά του καθεστώτος Άσαντ όσο και κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ότι οι διοικητές του είναι έτοιμοι να συντονίσουν τα πλήγματά τους κατά των τζιχαντιστών με εκείνα των ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.