Αίγυπτος: Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τον φόνο κρατούμενου δικηγόρου

Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον φόνο δικηγόρου ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση συνελήφθησαν, έπειτα από αίτημα της αιγυπτιακής εισαγγελίας, σε μια σπάνια ενέργεια εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Οι δύο άνδρες, αστυνομικός διευθυντής και αστυνόμος Α’, θα παραμείνουν υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του Καρίμ Χάμντι την Τρίτη, δήλωσαν πηγές από το γραφείο του εισαγγελέα, ενώ ενδέχεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
Ο Χάμντι, 27 ετών, πέθανε από τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του και τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξαν ότι είχε υποστεί κατάγματα στα πλευρά και είχε μώλωπες και εκχυμώσεις στο στήθος και το κεφάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δεκάδες δικηγόροι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από δικαστήριο του Καΐρου για να καταγγείλουν τον φόνο του Χάμντι. Κρατούσαν φωτογραφίες του και φώναζαν συνθήματα, όπως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι δολοφόνοι».

Ο Χάμντι είχε συλληφθεί στο σπίτι του με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2013.
Η αιγυπτιακή αστυνομία, η οποία ήταν διαβόητη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, είχε υποχωρήσει από ανάλογες δραστηριότητες στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.
Έκτοτε η αστυνομία έχει επανακάμψει, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να την κατηγορούν και πάλι για καταχρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.