Αγροτικά μπλόκα και στη Γαλλία

Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι αγρότες διαδηλώνουν ή έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους της δυτικής, νοτιοδυτικής και κεντρικής Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση της τιμής των προϊόντων που παράγουν.

«Λε Φολ, βιάσου, τα πράγματα πάνε άσχημα στην ύπαιθρο!», έγραφε ένα πανώ που είχαν στήσει οι αγρότες στο πίσω μέρος ενός τρακτέρ, στα προάστια της Τουλούζης, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ να λάβει γρήγορα συγκεκριμένα μέτρα. «Ένα τσιγάρο = 35 λεπτά· ένα λίτρο γάλα = 28 λεπτά. Βρείτε το λάθος», είχαν γράψει σε άλλο πανώ.

Περίπου 70 τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι ιδιοκτήτες τους πέταξαν κοπριά και άχυρα στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου.

Στη δυτική Γαλλία, εκατοντάδες τρακτέρ όδευαν την ίδια στιγμή προς την πόλη Ρεν. Εδώ και περίπου έναν μήνα οι αγρότες κινητοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητώντας τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

«Πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας, αλλά ζητάμε επίσης την αναπροσαρμογή των τιμών των προϊόντων ώστε να είναι σε επικερδές επίπεδο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Λικά, στέλεχος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων των Αγροτών.

«Θέλουμε επίσης οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους για την αναδιάρθρωση των δανείων» που έχουν δοθεί στους αγρότες, πρόσθεσε γαλακτοπαραγωγός.

Από την Δευτέρα, άλλοι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο σε κέντρο διανομής στην Ιζέρ ενώ ανατολικότερα έχουν αναφερθεί επίσης και αποκλεισμοί δρόμων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.