Αναστέλλονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Την αναστολή της έναρξης των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα, ανακοίνωσε η Αίγυπτος προς Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μετά την ενημέρωση από το Ισραήλ για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.
«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.
Η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θεωρητικά ξεκίνησε σήμερα στις 8.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ουσιαστικά δεν τέθηκε σχεδόν καθόλου σε εφαρμογή, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υπήρξε απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη αλλά και επίθεση εκ μέρους της Χαμάς στην Ράφα.
«Περίπου στις 09:30 το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κατέστρεφαν μια σήραγγα» στην περιοχή της Ράφα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, ενώ προσθέτει ότι «σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας ισραηλινός στρατιώτης ενδέχεται να έχει απαχθεί από τους τρομοκράτες στη διάρκεια του επεισοδίου αυτού».
Βασισμένο στα παραπάνω δεδομένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή. Θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση (της Χαμάς) διεξήχθη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας», χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για την απαγωγή του στρατιώτη. Διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ανήκει στη δικαιοδοσία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μαρζούκ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».
Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ.

Παράλληλα η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Ισραήλ: «Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ. «Η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε. Πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.
ΗΠΑ: Βάρβαρη παραβίαση της εκεχειρίας η επίθεση σε Ισραηλινούς στρατιώτες
Ως βάρβαρη παραβίαση της εκεχειρίας, χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι η Χαμάς επιτέθηκε εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, αιχμαλωτίζοντας έναν εξ αυτών.
«Αυτό θα ήταν μία βάρβαρη παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία», ανέφερε ο Τζον Έρνστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Έρνστ κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει τον Ισραηλινό στρατιώτη και ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην κρίση της Γάζας.
Σ. Αραβία: Έγκλημα πολέμου διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα κατήγγειλε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα μήνυμά του που αναγνώστηκε στην τηλεόραση.
«Βλέπουμε το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη να χύνεται σε μαζικές σφαγές, από τις οποίες δεν γλιτώνει κανείς, και σε εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας (. . .) που διαπράττονται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία παραμένει αδιάφορη στα γεγονότα όλης της περιοχής. Αυτή η σιωπή είναι αδικαιολόγητη», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακολουθεί σιωπηλή (. . .) χωρίς να συνειδητοποιεί ότι αυτά θα οδηγήσουν σε μια γενιά που θα απορρίπτει την ειρήνη και θα πιστεύει στη βία και τη σύγκρουση των πολιτισμών παρά στον διάλογο», πρόσθεσε ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.