Αφγανιστάν: Την επόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα των προεδρικών

Η δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν καθυστέρησε για να ανακαταμετρηθούν οι ψήφοι από σχεδόν 2.000 εκλογικά τμήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, Γιούσουφ Νουριστάνι.
«Τα ψηφοδέλτια σε 1.930 εκλογικά τμήματα χρειάζεται να ελεγχθούν σε 30 επαρχίες και ως εκ τούτου το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα», είπε ο κ. Νουριστάνι μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος επέμεινε πως ο έλεγχος και η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα εγγυηθεί τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά αναμετρήθηκε στον δεύτερο γύρο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Άσραφ Γάνι Αχμαντζάι την 14η Ιουνίου, αφού ουδείς εκ των δύο εξασφάλισε το 50% που απαιτείτο για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.
«Θα καλωσορίσουμε την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, εάν αυτό επιτύχει το διαχωρισμό των εγκύρων ψήφων από αυτές που αποτέλεσαν αποτέλεσμα νοθείας», υποστήριξε ο Σάγεντ Φάζελ Σανγκσαράκι, μέλος της ομάδας των συνεργατών του κ. Αμπντουλά.
Ο κ. Αμπντουλά είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 45% των ψήφων, ενώ ο κ. Γάνι ακολουθούσε με το 31,5%.
Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι έχει κερδίσει στον δεύτερο γύρο με διαφορά 1 εκατ. ψήφων, αλλά ο κ. Αμπντουλά ερίζει ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες παρατυπίες και η αβεβαιότητα εντείνει τους φόβους για την διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στη χώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.