Βοσνία: Διακήρυξη που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στην Ε.Ε. υοιθέτησε το κοινοβούλιο

Τα μέλη της Βουλής των Λαών και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης υιοθέτησαν διακήρυξη για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η δήλωση είναι εναρμονισμένη με τα αιτήματα της βρετανο-γερμανικής πρωτοβουλίας για την πρόοδο της Βοσνίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την πρωτοβουλία του Νοεμβρίου του 2014, οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας προτείνουν στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. μια νέα προσέγγιση της Ένωσης έναντι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Για να ακολουθηθεί η νέα προσέγγιση, ζήτησαν από τους πολιτικούς της χώρας, με γραπτή δήλωση, να δεσμευθούν για την υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και να συμφωνήσουν με την Ε.Ε. σε οδικό χάρτη για ευρύ σχέδιο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης υιοθέτησε και υπέγραψε τη δήλωση στις 29 Ιανουαρίου και αργότερα την υπέγραψαν οι πρόεδροι 14 πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Με την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο της Βοσνίας, η δήλωσε έλαβε πλήρη νομιμότητα και έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους υπογράφοντες.
Η δήλωση υιοθετήθηκε λίγες ώρες πριν από τη ομιλία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας, στο Σαράγεβο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.