Βουλευτικές εκλογές στη Μιαναμάρ στις 8 Νοεμβρίου

Οι βουλευτικές εκλογές στη Μιανμάρ, στις οποίες το κόμμα της αντιπολιτευόμενης Αούνγκ Σαν Σου Κί αναμένεται να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής, ορίστηκαν για τις 8 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε ο Ταντ Ζιν Αούνγκ, αξιωματούχος της επιτροπής ο οποίος ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρίνιση η οποία αναμενόταν από καιρό.

Η εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εκλέξει μερικούς μήνες αργότερα τον πρόεδρο της χώρας. Όμως η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, καθώς το Σύνταγμα που ισχύει από την εποχή της χούντας τής απαγορεύει να υποβάλει υποψηφιότητα λόγω του γάμου της με ξένο.

Η ψηφοφορία θεωρείται ως δοκιμασία για τη μετάβαση στη δημοκρατία που άρχισε μετά την αυτοκατάργηση του στρατιωτικού καθεστώτος το 2011.

Είναι οι πρώτες εδώ και 25 χρόνια βουλευτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND).

Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2010, όταν η χούντα διοργάνωσε τις πρώτες εκλογές έπειτα από 20 χρόνια. Όμως η LND είχε μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 1990, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία είχε κερδίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εδρών, όμως οι στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην εξουσία είχαν αρνηθεί το αποτέλεσμα. Το 2012, είχε κερδίσει θριαμβευτικά τις μερικές εκλογές πραγματοποιώντας συμβολική είσοδο στο Κοινοβούλιο, με τη Σου Κι να τίθεται επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Εδώ και πολλούς μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που διεκδικούν την εξουσία εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα είναι διαφανείς, όπως έχει υποσχεθεί η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τη χούντα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.