Βρέθηκαν οι 17 ασθενείς του Έμπολα που είχαν «εξαφανιστεί» στη Λιβερία

Οι λιβεριανές Αρχές εντόπισαν όλους τους 17 ασθενείς του Έμπολα που το βράδυ του Σαββάτου έφυγαν από πτέρυγα νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν στην πρωτεύουσα Μονρόβια, μετά από έφοδο όχλου που λεηλάτησε το χώρο.

Οι 17 ασθενείς βρίσκονται στο ειδικό κέντρο νοσηλείας JFK, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Τύπου της χώρας, Λιούις Μπράουν. Οι πρώτες πληροφορίες μετά την «απόδραση» ήθελαν τους ασθενείς να είναι 29.

Οι 17 είχαν εισαχθεί στο κέντρο απομόνωσης στη συνοικία Ουέστ Πόιντ της πρωτεύουσας της Λιβερίας. Όμως το κέντρο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από άνδρες οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια που είπαν ότι δεν πιστεύουν πως ο Έμπολα είναι υπαρκτός.

Η Λιβερία είναι η χώρα όπου η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλη χώρα, 466 επί συνόλου 1.229, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άνδρες που επιτέθηκαν στο κέντρο φώναξαν επίσης συνθήματα εναντίον της προέδρου της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ. Πήραν μαζί τους κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και κουζινικά σκεύη, εγείροντας έντονους φόβους περί εξάπλωσης της θανατηφόρου ασθένειας, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών.

«Το χειρότερο είναι ότι λεηλάτησαν το κέντρο και πήραν στρώματα και σεντόνια που ήταν λερωμένα με σωματικά υγρά των ασθενών», επισήμανε ο κ. Μπράουν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να τεθεί σε απομόνωση ολόκληρη η συνοικία των 75.000 κατοίκων, όπως έχει ήδη συμβεί σε τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Λιβερία παρέλαβε στις 13 Αυγούστου δόσεις του αμερικανικού πειραματικού φαρμάκου ZMapp, το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα σε δύο Αμερικανούς οι οποίοι μολύνθηκαν στη χώρα αυτή, αλλά δεν έσωσε τη ζωή ενός Ισπανού ιερωμένου ο οποίος απεβίωσε την 12η Αυγούστου.

Η προεδρία της Λιβερίας ανέφερε ότι σε πρώτη φάση δεν χορηγήθηκε παρά μόνο σε δύο γιατρούς που μολύνθηκαν στη μάχη εναντίον της επιδημίας, τους Ζουκούνις Άιρλαντ και Έιμπραχαμ Μπόρμπορ.

Με δεδομένη την κλίμακα που έχει προσλάβει πλέον η επιδημία, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του ΠΟΥ η οποία συγκλήθηκε εσπευσμένα έκρινε «ηθικό» και δεοντολογικό να δίνονται σε ασθενείς πειραματικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων είναι ακόμη άγνωστες, «ως πιθανές θεραπείες» ή ακόμη και «προληπτικά».

Σύμφωνα με γιατρό που επιβλέπει την πορεία των τριών συνολικά γιατρών στους οποίους χορηγήθηκε το Zmapp, καταγράφονται «ενδείξεις σημαντικής βελτίωσης» της κατάστασής τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.