Γαλλία: Ψάχνουν ένατο δράστη, ζητούν βοήθεια για την αναγνώριση καμικάζι

Στο κυνήγι ένατου δράστη της 13ης Νοεμβρίου οδηγεί βίντεο τις γαλλικές αρχές, ενόσω παραμένει ασύλληπτος ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Φωτογραφία του καμικάζι που πέρασε από την Λέρο δίνουν οι Γάλλοι στη δημοσιότητα ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών για την αναγνώρισή του. Ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες στη Γερμανία, δεν προκύπτει διασύνδεση με το Παρίσι. Τρίτη νύχτα γαλλικών βομβαρδισμών στη Ράκκα. Σε συναγερμό βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις…

Όλες οι εξελίξεις από την Γαλλία και διεθνώς

Συναγερμός στο Αννόβερο: Ακυρώθηκε o φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου Γερμανίας-Ολλανδίας και το στάδιο HDI-Arena στο Αννόβερο εκκενώθηκε έπειτα από πληροφορίες για την απειλή βομβιστικής επίθεσης. Εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Αννόβερο πριν από συναυλία. Συναγερμός σήμανε στην πόλη· ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους. Δεν επιβεβαιώνονται από τις Αρχές αναφορές για εντοπισμό εκρηκτικών κοντά στο στάδιο.
Και ένατος δράστης στην 13η Νοεμβρίου. Βίντεο πιστοποιεί την ύπαρξη ενός ακόμη, του ένατου, δράστη των επιθέσεων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο δικαστικές και αστυνομικές πηγές. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να επέβαινε στο αυτοκίνητο Seat που χρησιμοποιήθηκε για τις ένοπλες επιθέσεις σε μπαρ και εστιατόρια, και ο άνδρας, αγνώστων στοιχείων, καταζητείται, ανέφεραν πηγές και στο Reuters. Oi διωκτικές αρχές εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι πλάι στον Σαλάx Αμπντεσλάμ, που καταζητείται και τον αδελφό του Μπραχίμ που ανατινάχθηκε στην επίθεση, υπήρχε ένας τρίτος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.
Το πρακτορείο Associated Press είχε μεταδώσει επίσης νωρίτερα, επικαλούμενο Γάλλους αξιωματούχους πως καταζητείται δεύτερος φυγάς -που δεν έχει ταυτοποιηθεί- με άμεση ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών για την αναγνώρισή του, η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός εκ των καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς. Οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα έχουν ήδη καθορίσει, με βάση τα δακτυλικά αποτυπώματα του άνδρα, ότι είχε περάσει τον Οκτώβριο από τη Λέρο. Δίπλα στη σορό του είχε βρεθεί συριακό διαβατήριο, όμως τα στοιχεία ταυτότητας που αναγράφονται δεν πιστεύεται ότι ανήκουν στον βομβιστή -φέρεται να αντιστοιχούν σε εκείνα ενός στρατιώτη των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες.
[#Parisattacks] French police wants to identify this man. From abroad > [email protected] pic.twitter.com/sBGxahc7Ka

— Police Nationale (@PNationale) Νοέμβριος 17, 2015
Εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο που πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί από έναν εκ των τρομοκρατών στο Παρίσι, μετέδωσε το δίκτυο CNN επικαλούμενο αξιωματούχους. Κατά τις ίδιες πηγές, στο κινητό υπήρχε μήνυμα στη λογική του «οκ, είμαστε έτοιμοι».
Τρίτη νύχτα αεροπορικών βομβαρδισμών από τη Γαλλία κατά του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Ράκκα της Συρίας. Δέκα γαλλικά μαχητικά βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας της χώρας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Οι Anonymous επιβεβαίωσαν ότι χάκαραν περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος μετά την κήρυξη πολέμου κατά των τζιχαντιστών ως αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι.
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι επτά συλληφθέντες, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, κοντά στο Άαχεν της δυτικής Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, καθώς δεν προκύπτει σύνδεσή τους με με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα συνδέονται με τις επιθέσεις» ανέφερε η αστυνομία σε συνέχει ανάλογης δήλωσης του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέ.
Η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει και άλλη επίθεση, την οποία ακύρωσαν. Στην ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης για τους πυροβολισμούς και τις επιθέσεις καμικάζι η ISIS κάνει λόγο και για επίθεση στο 18ο διαμέρισμα στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι επιθέσεις της Παρασκευής ωστόσο σημειώθηκαν στο 10 και 11ο διαμέρισμα, καθώς και στο Σταντ ντε Φρανς στα περίχωρα.
Στο 18ο διαμέρισμα εντοπίστηκε ένα μαύρο Renault Clio -το τρίτο αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες που εντοπίζεται στο Παρίσι και ενδέχεται να συνδέεται με το μακελειό. Το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί κατά πληροφορίες από τον καταζητούμενο Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των τρομοκρατών από και προς το Βέλγιο -όπου οργανώθηκαν οι επιθέσεις.
Οι ερευνητές πιστεύεται ότι έχουν εντοπίσει δύο κρησφύγετα που χρησιμοποιήσαν οι τρομοκράτες πριν σπείρουν πανικό και θάνατο: ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο νότιο προάστιο Αλφορτβίλ (νοικιασμένο στο όνομα του Σάλαχ Αμπντεσλάμ από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου) και ένα διαμέρισμα στο βορειοανατολικό προάστιο Μπομπινί, όχι μακρά από το Σραντ ντε Φρανς. Εικόνες στα γαλλικά μέσα από το δωμάτιο ξενοδοχείου δείχνουν σύριγγες και σωλήνες που μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.
The flat in Bobigny north Paris where authorities believe last days of planning terror plot may have taken place pic.twitter.com/fU1ZWcxbq5

— Lisa Millar (@LisaMillar) Νοέμβριος 17, 2015

Δύο άνδρες εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί στο Βέλγιο κατηγορίες για τρομοκρατία ομολόγησαν ότι παρέλαβαν τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ από το Παρίσι, αλλά αρνούνται ότι βοήθησαν τους βομβιστές.
Ο Μοχάμαντ Αμπντεσλάμ (που είχε τεθεί υπό κράτηση στο Βέλγιο και αφέθηκε ελεύθερος), αδελφός του καταζητούμενου Σάλαχ Αμπντεσλάμ, έδωσε συνέντευξη σε γαλλικό δίκτυο καλώντας τον αδελφό του να παραδοθεί.
Η φωνή στο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη ταυτοποιήθηκε ως η φωνή του Γάλλου Φαμπιέν Κλεν, κάτοικου Τουλούζης, ο οποίος συνδέεται με τον Μοχάμεντ Μερά, τον άνθρωπο που σκότωσε τρεις στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.