Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο 17 ετών η δημοτικότητα της κυβέρνησης

Την υψηλότερη δημοτικότητα από το 1997 απολαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Ικανοποιημένο δηλώνει το 595 των Γερμανών για την κυβέρνησή του, ενώ το 72% τάσσεται υπέρ των ενεργειών τόσο της Άγκελα Μέρκελ όσο και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Σημειώνεται ότι η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ είναι η υψηλότερη από το 2007. Όμως ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποσπά κατά 65% θετικές απόψεις, με τον αρχηγό του SPD, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να περιορίζεται στο 50%.
Η υψηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης ερμηνεύεται από την Infratest (η οποία πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Die Welt» αλλά και του πρώτου καναλιού του τηλεοπτικού δικτύου ARD) ως αποτέλεσμα της μεγάλης στήριξης των δύο κομμάτων από τους ψηφοφόρους τους.
Είναι ενδεικτικό ότι ικανοποίηση για την κυβέρνηση εκφράζει το 76% των ψηφοφόρων του CDU, το 69% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά και το 56% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων. Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, η εικόνα θα ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των τελευταίων εκλογών: CDU/CSU θα εξασφάλιζαν ποσοστό 41%, ενώ το SPD 26%.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες που εμπιστεύονται σήμερα οι Γερμανοί, πρώτη έρχεται η Γαλλία, με 80% και αύξηση κατά έξι μονάδες, ακολουθεί η Βρετανία με 59% και αύξηση κατά εννέα μονάδες, ενώ μόλις το 35% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ (-3%) και μόνο 15% την Ρωσία (-6%). Ταυτόχρονα, αν και το 80% εκτιμά ότι η Μόσχα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, το 70% δεν θεωρεί σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 59% τάσσεται υπέρ της ανάληψης ηγετικού διαμεσολαβητικού ρόλου από το Βερολίνο, αλλά το 35% πιστεύει ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται εταίρος της Δύσης.
Στο ερώτημα σχετικώς με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην Γάζα, το 64% μοιράζει την ευθύνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ το 69% επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει έξω από την κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.