Δεκάδες χιλιάδες Σύροι άμαχοι εγκλωβισμένοι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, λόγω της προώθησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς δύο πόλεις που ελέγχονται από τους Σύρους αντάρτες, ανέφεραν ακτιβιστές και οργανώσεις της περιοχής.

Η προώθηση του Ι.Κ. στην επαρχία του Χαλεπιού σημειώνεται σε περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη, στην επαρχία της Ράκα, ανατολικότερα, με μια μεγάλη επιχείρηση των κουρδικών και σύμμαχών τους αραβικών δυνάμεων οι οποίες στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το Ι.Κ. απειλεί εδώ και πολλούς μήνες να καταλάβει τις πόλεις Μαρέα και Αζάζ οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες από το 2012. Η Αζάζ βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ενώ η Μαρέα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Οι τζιχαντιστές απέκοψαν δρόμο που συνδέει την Αζάζ με τη Μαρέα, ανέφερε ο Μααμούν Χατίμπ, ακτιβιστής από την Αζάζ ο οποίος διευθύνει ειδησεογραφικό πρακτορείο που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. «Πρόκειται για καταστροφή», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, σχεδόν 15.000 άνθρωποι βρίσκονται πλέον υπό πολιορκία στη Μαρέα.

Η προώθηση του Ι.Κ. απειλεί επίσης δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων και σήμερα ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην περιοχή της Αζάζ. Τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία παραμένουν κλειστά εδώ και πολλούς μήνες.

«Ανησυχούμε τρομερά για τους περίπου 100.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις γραμμές του μετώπου και τα τουρκικά σύνορα», είπε ο Πάμπλο Μάρκο, ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την περιοχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι εξαπέλυσε «αιφνιδιαστική επίθεση» και κατέλαβε πολλά χωριά κοντά στην Αζάζ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.