Δύο καταδίκες για τον Ζ.Μ. Λεπέν για σχόλια του για εβραίους – Ρομά

Ο πρώην πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν καταδικάσθηκε από δύο γαλλικά δικαστήρια για δηλώσεις του σχετικά με τους θαλάμους αερίων των ναζί, τους οποίους χαρακτήρισε και πάλι «λεπτομέρεια της ιστορίας» του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και σχετικά με την «ερεθιστική παρουσία» των Ρομά.

Ο Ζ.Μ. Λεπέν χαρακτήρισε πριν από έναν χρόνο «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων, κάτι που είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και τον καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Οι δικαστές απέρριψαν τη βουλευτική ασυλία που επικαλούνταν ο συνιδρυτής του κόμματος της Aκροδεξιάς που είναι σήμερα ευρωβουλευτής. Έδωσαν επίσης εντολή να δημοσιευθεί μια δικαστική ανακοίνωση σε τρεις εφημερίδες και καταδίκασαν τον Λεπέν να καταβάλει συνολικά αποζημίωση 10.001 ευρώ σε τρεις ενώσεις.
Ηλικίας 87 ετών, έχει ήδη καταδικασθεί δύο φορές από τη γαλλική Dικαιοσύνη, σε αστικά δικαστήρια, για παρόμοιες δηλώσεις, τις οποίες είχε κάνει για πρώτη φορά το 1987.

Στις 2 Απριλίου 2015, σε δημοσιογράφο που τον είχε ρωτήσει αν λυπάται που είχε χαρακτηρίσει λεπτομέρεια τους θαλάμους αερίων, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε απαντήσει: «Καθόλου. Αυτό που είπα ανταποκρινόταν στη σκέψη μου ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου, εκτός αν δεχθεί κανείς ότι ο πόλεμος ήταν αυτός που ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων».
Σε δημόσια συγκέντρωση στη Νίκαια, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε εξάλλου κατηγορήσει «μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια ερεθιστική και μυρωδάτη παρουσία» και είχε προβλέψει την έλευση στην πόλη τουλάχιστον 50.000 Ρομά το 2014.

Οι δηλώσεις του κ. Λεπέν για τους θαλάμους αερίων είχαν καταδικασθεί από την κόρη του, την Μαρίν, που τον διαδέχθηκε επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και είχαν επιφέρει την αναστολή της συμμετοχής του Ζαν-Μαρί Λεπέν στο κόμμα που για καιρό ενσάρκωνε – η οποία αναιρέθηκε στη συνέχεια από τη δικαιοσύνη – και στη συνέχεια τη διαγραφή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.