«Δώρα» προς την Τουρκία ζητούνται από την Κύπρο για το προσφυγικό

Παραχωρήσεις από τη Λευκωσία προς την Αγκυρα «για να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη» ζητά το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.

Η κυπριακή εφημερίδα σημειώνει ότι το ζήτημα τέθηκε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ιω.Κασουλίδη από τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ συνάντηση που είχαν πριν από λίγα 24ωρα.

Συγκεκριμένα, ζητείται η άρση του κυπριακού βέτο για το άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Ροτ υποστήριξε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να συναινέσει στο άνοιγμα δύο ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία -του 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια)- και παράλληλα να εφαρμοσθεί το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Τουρκία.

Ο γερμανός αξιωματούχος λίγο-πολύ άφησε να θεωρηθεί πως από τα «δώρα» που θα δώσει η Κύπρος στην Τουρκία θα εξαρτηθεί και η πορεία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, προκαλώντας την έκπληξη της Λευκωσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, πως δεν τίθεται θέμα ξεπαγώματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Παρέπεμψε, δε, τον γερμανό αξιωματούχο στη θέση της Λευκωσίας πως πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός, δηλαδή να γίνεται μια κίνηση από την Τουρκία και να απαντά η κυπριακή πλευρά.

Οι διεργασίες αυτές λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επίκειται (Δευτέρα 7 Μαρτίου) η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας, κατά την οποία θα συζητηθεί ο τρόπος χειρισμού και αντιμετώπισης του προσφυγικού και η Αγκυρα αναμένεται να κάνει τα γνωστά «παζάρια» της, που σχετίζονται και με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.