ΕΕ: Αλληλεγγύη στο Βέλγιο, όλη η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τρομοκρατία

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στο Βέλγιο υπογραμμίζοντας πως τα χτυπήματα έχουν ιδιαίτερο βάρος επειδή έγιναν στην καρδιά της Ευρώπης.

Η ΕΕ «θα δείξει στο Βέλγιο αλληλεγγύη» λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή».

«Είμαι αποτροπιασμένος από τις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν ζωές αθώων και τραυματίσαν πολλούς άλλους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τουσκ, λέγοντας πως οι επιθέσεις είναι «άλλο ένα σκαλί παρακάτω από τους τρομοκράτες που υπηρετούν το μίσος και τη βία».

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και τους βελγικού λαού. Η ΕΕ θα ανταποδώσει τώρα αυτήν την αλληλεγγύη και θα εκπληρώσει το ρόλο της βπηθώντας τις Βρυξέλλες, το Βέλγιο και την Ευρώπη συνολικά να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή, ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε όλοι» κατέληξε η ανακοίνωση του Τουσκ.

«Σήμερα είναι μία δύσκολη ημέρα» περιορίστηκε να πει από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, που βρισκόταν την Τρίτη στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Η Μογκερίνι δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνησή στη συνέντευξη Τύπου με τον ιορδανό ομόλογό της, δακρύζοντας όταν αναφέρθηκε στο Βέλγιο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί». Ο ίδιος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στο κτίριο μαζί με τους επιτρόπους Γκεοργκίεβα και Αβραμόπουλο, ενώ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων, με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σε επαφή βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής με τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν. O Μ. Σχοινάς εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή στην πρωτεύουσα της Ευρώπης: «Μένουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατική απειλή» είπε ο Μ. Σχοινάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.