Ειδικό δικαστήριο για το μαλαισιανό αεροσκάφος που κατερρίφθη στην Ουκρανία θέλει η Ολλανδία

Η εγκαθίδρυση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ είναι η «καλύτερη επιλογή» προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777, το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, έκρινε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Το να συσταθεί «δικαστήριο του ΟΗΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να διωχθούν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την τραγωδία με την MH17, καθώς προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον ενός δικαστηρίου», επισήμανε ο κ. Ρούτε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Μαλαισία γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου δικαστηρίου και τους κανονισμούς λειτουργίας του, θα διανεμηθεί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ουκρανία συνέβαλαν στην κατάρτιση του σχεδίου απόφασης, το οποίο ωστόσο προσκρούει στις έντονες επιφυλάξεις της Ρωσίας.

«Το να εξασφαλιστεί (σ.σ. ότι θα αποδοθεί) δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν προτεραιότητά μας από την αρχή», συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε. «Ζητάμε τώρα την υποστήριξη του ΟΗΕ για να εγκαθιδρυθεί το δικαστήριο», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.