Επανεξελέγη ηγέτης των εξόριστων Θιβετιανών ο Λουπσάνγκ Σανγκέ

Οι εξόριστοι Θιβετανοί επανεξέλεξαν έναν εκπαιδευμένο στο Χάρβαρντ δικηγόρο ως πολιτικό ηγέτη τους για να ηγηθεί της εκστρατείας με στόχο να ασκηθεί πίεση στην Κίνα ώστε να παραχωρήσει αυτονομία στο Θιβέτ, ανακοίνωσε η θιβετανική εξόριστη κυβέρνηση.

Ο Λομπσάνγκ Σανγκέ, ο οποίος ηγείται της θιβετανικής διασποράς, που αριθμεί 150.000 ανθρώπους από το 2011, όταν ο θρησκευτικός ηγέτης Δαλάι Λάμα εγκατέλειψε την πολιτική εξουσία, κέρδισε το 57% των σχεδόν 60.000 ψήφων, δήλωσαν Θιβετιανοί αξιωματούχοι στην Νταραμσάλα της Ινδίας, όπου εδρεύει η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.

«Τον ψήφισα λόγω του μορφωτικού του υπόβαθρου», είπε ο 53χρονος μοναχός Τσοεζίν,ο οποίος διέφυγε το 1985 από το Θιβέτ για να εγκατασταθεί στην Νταραμσάλα.

«Η Αγιότητά του θέλει κάποιον που να μπορεί να συνεχίσει το έργο που έκανε. Έχει πει ότι ο Σανγκέ είναι αυτός που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Ο 81χρονος Δαλάι Λάμα επεδίωξε να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης για τους εξόριστους Θιβετανούς που να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να συσπειρώσει την κοινότητα και να διαπραγματευθεί με την Κίνα μετά τον θάνατό του.

Οργανώσεις εξορίστων σημειώνουν ότι επιδιώκουν πραγματική αυτονομία για το Θιβέτ και όχι ανεξαρτησία. Η Κίνα υποστηρίζει πως το Θιβέτ έχει ήδη πραγματική αυτονομία και ότι οι οργανώσεις των εξορίστων επιδιώκουν να διαμελίσουν τη χώρα.

Ο κ. Σανγκέ θα ηγηθεί της Κεντρικής Θιβετανικής Διοίκησης για πέντε χρόνια. Το σώμα αυτό δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα και η Κίνα έχει αρνηθεί να συνομιλήσει μαζί του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.