Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ζητά από την Πορτογαλία η Κομισιόν

«Χρειάζονται ακόμα ορισμένα μέτρα για να βεβαιωθούμε ότι η Πορτογαλία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Οι «δεσμεύσεις» στις οποίες αναφέρθηκε ο επίτροπος έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2016 και την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας σχετικά με το ύψος του ελλείμματος ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Ο Ντομπρόφσκις είπε ότι οι συνομιλίες Λισαβόνας-Βρυξελλών θα συνεχίσουν, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ενάμιση χρόνο μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, η τρόικα συνεχίζει να επισκέπτεται τη χώρα δύο φορές τον χρόνο και θα δίνει το «παρών» μέχρι το 2035, δηλαδή μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού καθυστέρησε λόγω των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου 2015.

Για το 2016 η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,1%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας και η Επιτροπή υπολογίζουν ότι θα είναι μικρότερη, στο 1,7%.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της άρσης ορισμένων μέτρων λιτότητας που εφάρμοζε από το 2011 η προηγούμενη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.