Ερντογάν: Για μένα η γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα

«Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ενοχληθούν, αλλά για μένα η γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα» είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα -με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας- ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προκαλέσει συχνά επικρίσεις για τις απόψεις του για το γυναικείο φύλο.

Μάλιστα, ο τούρκος ηγέτης επιτέθηκε στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο κατηγόρησε ότι υποδουλώνει τη γυναίκα για οικονομικούς λόγους και υπογράμμισε την ανάγκη για «διάσωση της οικογένειας».

«Δεν μπορείτε να απελευθερώνετε τις γυναίκες καταστρέφοντας την έννοια της οικογένειας», τόνισε χρησιμοποιώντας στην ομιλία του και στίχους από το Κοράνι για να εξάρει την αξία της μητρότητας.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα προβεί σε δηλώσεις κατά της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έχει δηλώσει ότι οι φεμινίστριες δεν έχουν «καμιά σχέση με τη θρησκεία μας και τον πολιτισμό μας» και ότι η ισότητα των φύλων είναι «ενάντια στη φύση».

Επίσης, είναι πολέμιος, όπως και η σύζυγός του και οι δύο κόρες του, που όλες φορούν μαντήλα, των αμβλώσεων αποκαλώντας τες «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ κατά τη γνώμη του ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι «προδοσία σε βάρος γενεών Τούρκων».

Μάλιστα, έχει καλέσει τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

Νωρίτερα, Νταβούτογλου και Τσίπρας μοίρασαν σε γυναίκες-εκπροσώπους του Τύπου στη Σμύρνη κόκκινα τριαντάφυλλα ενώ τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα δέχεται επικρίσεις για τη στόχευση της ελευθερίας του Τύπου.

Όπως σημειώνει ο Guadian, η βία με θύματα γυναίκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και ακτιβιστές επισημαίνουν ότι δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.