Ε.Ε.: Θέματα κράτους δικαίου εγείρει ο Φούλε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Η Ε.Ε. θα πρέπει να επεκτείνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία περιλαμβάνοντας σε αυτές θέματα του κράτους δικαίου, δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για περιπτώσεις ελλείμματος δημοκρατίας οι οποίες παρατηρήθηκαν στην εν λόγω χώρα στη διάρκεια του 2013.
«Συνεχίζω να υποστηρίζω την έναρξη το συντομότερο δυνατόν επίσημων διαπραγματεύσεων στον τομέα του κράτους δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του στο Twitter ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Ο κ. Φούλε θα παρουσιάσει αργότερα την τελευταία εκτίμηση για την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει τα επτά επίδοξα μέλη της Ε.Ε. στις προσπάθειές τους να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της ένωσης.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και τον διαχωρισμό των εξουσιών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους νόμους που διέπουν τη δικαιοσύνημ για την απουσία διαφανούς έρευνας κατηγοριών για διαφθορά και για τις μαζικές μεταθέσεις αστυνομικών, δικαστών και εισαγγελέων.
Η σύντομη απαγόρευση της χρήσης του Twitter που επέβαλαν νωρίτερα το 2014 οι τουρκικές αρχές «δημιουργεί σοβαρή ανησυχία σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία», προσθέτει ο κ. Φούλε.
Ταυτόχρονα επαινεί τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Άγκυρας να διευθετήσει τη μακροχρόνια διένεξη με την κουρδική μειονότητά της. «Μια ιστορική διαδικασία έχει πλέον αρχίσει, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα τερματισθεί ο θανάσιμος κύκλος της βίας», γράφει ο κ. Φούλε.
Τα άλλα επίδοξα μέλη της Ε.Ε. είναι η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.
Η Ισλανδία είναι κι αυτή επισήμως υποψήφια για ένταξη, ωστόσο το 2013 έθεσε τις διαπραγματεύσεις σε αναμονή.
Ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως δεν περιμένει η Ε.Ε. να αποκτήσει οποιαδήποτε νέα μέλη στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, η οποία αρχίζει το Νοέμβριο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.