Η Αυστραλία χαλάρωσε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Η Αυστραλία ακολουθεί τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον ΟΗΕ, ότι η Τεχεράνη προχωρεί στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός της.
Έτσι, δεν απαιτείται πλέον για τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν έγκριση για μεταβίβαση οικονομικών κεφαλαίων άνω των 14.436 δολ ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και ιρανικών επιχειρήσεων.
Η Αυστραλία είχε αναστείλει μονομερώς την εφαρμογή μερικών κυρώσεων κατά του Ιράν από το 2008, ενώ διατηρεί την εφαρμογή κυρώσεων σχετικά με την εξαγωγή στο Ιράν πυρηνικών υλικών, οπλικών συστημάτων και βαλλιστικών πυραύλων που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών μη εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίτων. Επίσης, εφαρμόζονται κυρώσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο παραπάνω αναφερόμενο πλαίσιο.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες καταπολέμησης του μαύρου χρήματος στην Αυστραλία (AUSTRAC), εξετάζουν προσεκτικά οποιοδήποτε στοιχείο σχετίζεται με τη μεταφορά χρηματικών ποσών στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα, μέσω τρίτων χωρών. Η ΑUSTRAC θεωρεί ως υψηλού ρίσκου, όλες τις μεταβιβάσεις οικονομικών κεφαλαίων προς τις δύο χώρες.
Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του δεν στόχευε στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.