Η Χάγη επέτρεψε στον ακροδεξιό Σέρβο Σέσελι να μην επιστρέψει στην Ολλανδία

Ο ύποπτος για εγκλήματα πολέμου ακροδεξιός Σέρβος πολιτικός Βόισλαβ Σέσελι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στη Χάγη για τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το άτομό του, αργότερα εντός του Μαρτίου, καθώς το διεθνές ποινικό δικαστήριο έκρινε ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα που δεν μπορεί να του παρασχεθεί εκεί.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο κ. Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται ότι με την υπερεθνικιστική ρητορική του ενέπνευσε διώξεις και φόνους κατά τη διάρκεια των εθνικών πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορεί να παραμείνει στη Σερβία για ιατρικούς λόγους.

Ο ακροδεξιός πολιτικός είχε απελευθερωθεί υπό όρους το 2015 για λόγους υγείας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ωστόσο του είχε ζητηθεί να επιστρέψει όταν παραβίασε τον όρο της αποχής από τη δημόσια ζωή στη Σερβία.

Ο κ. Σέσελι ηγείται από το 1991 του υπερεθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αποτελεί έναν από τους βασικούς ιδεολογικούς ταγούς της «Μεγάλης Σερβίας». Υποστηρίζει την παράδοση των Σέρβων αντικομμουνιστών ανταρτών Τσέτνικ της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συμμαχία της Σερβίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Είχε διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας από το 1998 μέχρι το 2000.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.