Θριαμβευτική υποδοχή στους Ιρανούς διαπραγματευτές στην Τεχεράνη

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών που επέστρεψαν στην Τεχεράνη, αφού κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Λωζάνη των «παραμέτρων» αυτής της ιστορικής συμφωνίας, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και 18 μήνες, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) πλέον θα ασχοληθούν με την επίλυση των δύσκολων τεχνικών λεπτομερειών ώστε να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου.
Μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ με τις οποίες το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η ομάδα του έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις κατά την επιστροφή τους στην Τεχεράνη από πολλές δεκάδες νεαρούς, οι οποίοι τους ακολούθησαν χειροκροτώντας τους.
«Ζήτω ο Ζαρίφ, ζήτω ο Αραγτσί», φώναζε το πλήθος, αναφερόμενο στον υπουργό Εξωτερικών και έναν από τους αναπληρωτές του, τον Αμπάς Αραγτσί.
Με χαμόγελο στα χείλη ο κ. Ζαρίφ χαιρέτισε τους νεαρούς, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.
Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ευχαρίστησε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί, που είχε χαιρετίσει τη συμφωνία ήδη από την Πέμπτη, αναμένεται να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους το απόγευμα.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε δεκτή την Πέμπτη το βράδυ με σκηνές ευδαιμονίας στην Τεχεράνη, όπου οι οδηγοί άρχισαν να ηχούν τις κόρνες τους. Πεζοί τραγουδούσαν και χόρευαν σχηματίζοντας το γράμμα V με τα δάχτυλά τους και κουνώντας άσπρα μαντήλια.
«Τώρα θα μπορέσουμε να ζήσουμε κανονικά, όπως ο υπόλοιπος κόσμος», σχολίασε ο Νταβούντ Γαβαρί, ελπίζοντας ότι θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που «πνίγουν» οικονομικά το Ιράν εδώ και χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.